‘Şenlik ve festivallerle Selçuk’un tarım ürünlerini tanıtıyor, küçük üreticiye destek oluyoruz’

Gökçealan’da “Şerefine Salkım Hanım Şenliği’nde tanıdık bir yüze, önceki dönemde Seferihisar Belediyesi’nde Tarımsal Hizmetler Müdürü olarak görev yapan Şerafettin Budak’a rastladık. Budak şimdi Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı. Kendisine tarım ürünleri üzerinden düzenlenen şenliklerin üreticiye faydasını sorduk:

– Şen Şeftali Şenliği yaptınız. Ardından Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği. Bu şenliklerden beklentiniz ne?
– Bu festivaller ve şenlikler özellikle tarımsal ürünlerin tanıtılması, böylelikler ürünlerin pazarda gördüğü değerin artırılması amacıyla yapılıyor. Ayrıca günübirlik de olsa küçük üretici için bir pazar oluşturarak ekonomisine katkı sağlıyor. Bir günlük deyip geçmeyin, bu ciddi bir katkı gerçekten. Öyle ki üreticiler bir sonraki festivali heyecanla bekliyorlar. Çünkü azımsanmayacak kadar satış yapıyorlar.
Yani hem Efes Selçuk’un tanıtımına katkı sağlıyoruz, hem de tarım ürününe katma değer sağlıyoruz. Bu etkinliklerin organizasyonu için oluşturduğumuz kurullarda, başta Belediye Başkanımız Filiz Hanım olmak üzere yoğun bir proje geliştirme, verim arttırma çalışması da yapıyoruz.

– Bu festivallerin bazı tarımsal ürünlerin Selçuk’la özdeşleşmesine de katkısı oluyor mu?
– Belediye Başkanımızın gösterdiği öncelikli hedeflerden biri bu. Bölgede yetişen ürünlerin coğrafi işaretleri konusunda özenli bir çalışma yürütüyoruz. Belevi’de şeftali, Zeytinköy’de nar, Gökçealan’da osmanca üzümü, diğer köylerimizden de incir, zeytin gibi meyveler için coğrafi işaret çalışmalarımız var. Özellikle osmanca üzümü ender yetişen, endemik bir ürün. Bunları gösterebildiğimizde, Selçuk’un gerçekten bir meyve şöleni olduğunu da anlatmış olacağız.
Bunun markalaşmaya ve ürünün pazarda değer görmesine büyük bir etkisi var.

– Son yıllarda tarımda ülkemizin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biliyorsunuz tarımla ilgili çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Tarımsal üretimi kendi kendine yeten yedi ülkeden biriyken 162 çeşit tarım ürününü ithal eder hale geldik. Samanı bile dışardan getiriyoruz. Bu durum son yıllarda üreticiye de tüketiciye de yük oluyor. Bu etkinliklerle üreticilerin bu sıkıntıları aşmasına katkı sunmaya çalışıyoruz. Festivaller sayesinde ürünümüzü halkımıza tattırma fırsatı buluyoruz ayrıca. Zaten burada asıl amaç köylünün tarlasıyla şehirlinin sofrasını buluşturmak.