Aydın ve Denizli’de kuraklık nedeniyle çiftçiye su kısıtlaması

Yağışlar az, kuraklık artıyor. Aydın ve Denizli’de üreticilere su kısıtlaması uygulanacak. Buna göre çiftçilere sulama sezonu boyunca sadece 2 defa su verilecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı kuraklık haritası analizlerine göre geçen yıla oranla yeterli yağış alamayan Ege Bölgesi çeşitli seviyelerde kuraklık yaşıyor. İçme suyu ve tarımsal sulama suyu sağlayan baraj ve göletlerde su seviyesinin yüzde 20’lere kadar düştüğü Aydın ve Denizli’de valiliklerin kararıyla Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü tarafından havza sulama planlaması yapıldı. Kuraklık nedeniyle “Kısıtlı Sulama Programı” uygulanacak. Bu programa göre üreticilere ne ekerlerse eksinler sadece 2 defa su verilecek.

Havzada üreticilere ürün çeşidinden bağımsız olarak, ne ekerlerse eksinler tav suyu dâhil sezon boyunca sadece 2 defa su verilecek ve ikinci sulamalar bittikten sonra depolama tesislerinin durumuna göre üçüncü su verilebilecek.

Kaçak su kullananlara ceza, YAS kuyusu ücretinde indirim

Valilik ve sulama birlikleri tarafından kaçak olarak su alan ve planlama dışı ekim yapan kişilere gerekli idari ve mali cezai işlem uygulanabilecek. Kaçak su kullanımlarında ceza kararına ek olarak, Aydın Valiliği’nin kararında, kuraklığa bağlı olarak üreticilerin mali açıdan zor durumda kalmamaları nedeniyle yeraltı su (YAS) kuyusu ücretlerinde yüzde 75 indirim yapılması öngörülüyor.

Gıda enflasyonunda daha da artış bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yağışların normale dönmemesi halinde sadece kuru tarım alanlarında değil, sulu tarım alanlarında da verim düşüklüğü ve rekolte azlığı yaşanabileceğini belirtirken, ZMO Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez “Dışalım bağımlılığının artması, tüketicilerin daha yüksek fiyata gıdaya erişimi yani yüksek gıda enflasyonu bizleri yakın dönemde bekleyen sorun alanları” uyarısı yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir