Çiğli Çalıştayında Gediz Deltası’nın korunmasına dikkat çekildi

“Kuyu Kurumadan” su çalıştaylarının sonuncusunu Çiğli’deydi. Konuşmalar Gediz Deltası’na ve onu koruyacak projelere yoğunlaştı.

Çalıştaya, İzmir Büyükşehir Bel. Tarımsal Hiz. Dairesi Başk. Tarımsal Ar-Ge Eğitim ve Koor. Şube Müd. ve İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM) adına Dr. Berk Ünal, İZSU Atıksu Arıtma Daire Başkanlığı adına Şermin Gür ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına da Helil İnay Kınay konuşmacı olarak katıldı. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü çalıştayın kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Baha Okar, önceki çalıştayların tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde yapıldığına, İzmir metropolünün bir parçası olan Çiğli’nin bu bakımdan farkına işaret etti. Çiğli’de bir çalıştay düzenleme ihtiyacının, ilçenin biyolojik çeşitlilik açısından Akdeniz’in en önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası’nı barındırmasından ileri geldiğini belirtti. Gediz Deltası üç yüze yakın kuş türüne ev sahipliği yaparken, bu kuşlardan sekiz tanesinin nesli tehlike altında. UNESCO Dünya Doğa Mirası adayı olan deltada aynı zamanda birçok endemik tür var.

Çalıştayın ilk sunumun gerçekleştiren Dr. Berk Ünal doğru bir tarımsal üretimle sağlıklı gıdalar arasındaki ilişki üzerine bilgiler verdi. İZTAM’ın amaçları ve faaliyetleri hakkında dinleyicileri bilgilendirirken, ekolojik ayakizi, karbon ayakizi, gıda ayakizi ve agreokoloji kavramlarına da değindi. Ünal’ın sunumunda ayakizini azaltmak için öne çıkan en önemli başlık hayvaya özgü ürün yetiştirmek gerektiği idi. Örneğin Havza üzerinde muz üreticiliği yapılmasını doğru bulmadıklarını bunun iklim değişikliği konusunda olumsuz etki yarattığını söyledi.

İZTAM, “Başka Bir Tarım Mümkün” felsefesinin yaygınlaştırılması için kooperatif üyesi üreticilere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz danışmanlık hizmeti vermek üzere faaliyete geçen bir merkez. Ünal’ın aktardığına göre İZTAM son dönemde kadim üretim şekilleri üzerine yoğunlaşmaya başlamış.

Ünal’ın ardından ikinci sunumu İZSU adına Çevre Mühendisi Şermin Gür yaptı. Gür dinleyicilerle Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin mevcut durumu ile ilgili bilgiler paylaştı. Yaklaşık 22 yaşında yani uzunca bir süredir devrede olan tesisin üzerinde yenileme çalışmaları yaptıklarını, tesisin günlük kapasitesinin 600.000 metreküp olduğunu söyledi. Yıllar öncesinde tesis inşa edildiğinde çamurla ilgili problemleri olduğu için bununla ilgili birtakım çözümler üretilmiş. Sonrasında bu çözümler devreye alındıktan sonra birtakım aksaklıklar yaşanmış. Dolayısıyla çamur yatakları bölgede bir problem olarak duruyor. Gür bu konuyla ilgili İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin akademik kadrosuyla bir proje gerçekleştirdiklerini ve deneme çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Bölgede hepimizin bildiği gibi ciddi anlamda su ihtiyacı var. Bununla ilgili olarak İZSU, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtılan suları bölgede hangi alanlarda yeniden kullanılabileceğine dair bir çalışma ve fizibilite gerçekleştirmiş ve bölgedeki altı ilçede -Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Bayraklı ve Konak- kentsel sulama, tarımsal sulama ve sanayi kullanım alanları dahil diğer alternatif önerilerle birlikte uygulama proje çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca bu geri kazanılmış atık suların Menemen Ovası’na ve Sasalı bölgesindeki tarımsal alanlara sulamada ek kaynak yaratılması da hedeflenmekte. Bu proje çerçevesinde değerlendirilen bir başka husus da deniz suyu ile kaplanarak bozulan Gediz Deltası Homa Dalyanı bölgesindeki sulak alanın geri kazanılmış su ile beslenerek seyretilmesi.

Çalıştayda son sunumu ise Helil İnay Kınay gerçekleştirdi. Kınay dergide ayrıca yer verdiğimiz konuşmasında çubuğu planlamaya ve yönetime büktü.

Kapanış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Belediye olarak bu alanda yaptıklarından ve projelerinden bahsetti. Ekolojik Denge Derneği ile birlikte “Yaşasın Gediz ‘Temiz Su, Temiz Gıda’” projesi gerçekleştirdiklerini, analiz istasyonları kurduklarını ve böylece Gediz Nehri’ndeki suyun analizini yaparak veri topladıklarını ve bu verileri tarımsal amaçlı üreticileri bilgilendirmek amacıyla kullandıklarını söyledi. Belediye olarak binalarında çevreci sisteme geçtiklerini ve böylece yılda kırk bin ton su tasarruf ettiklerini de belirten Gümrükçü, park ve bahçelerde otomatik sulama sistemlerini de büyük ölçüde oturtuklarını belirtti. Ayrıca yağmur hasadıyla kendi tesislerinde altyapı çalışmaları yaptıklarını ekledi.

Gümrükçü Gediz’in kirliliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için çektikleri flamingo belgeselinin Los Angeles Film Festivali’nde çevre dalında ödül aldığını duyurdu. Gediz’in başladığı yerden ulaştığı yere kadar kirlenmesi, kirliliğin yarattığı sorunlar, oradaki çevreci ya da yurttaş girişimlerinin tepkileri üzerine yeni bir belgeseli de yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü: Çiğli unutulan bir tarım arazisi. Şu an üzerinde bulduğumuz yer bir tarım alanı. Biz buralara belediye binaları, inşaatlar yapmışız. İmar planının üzerinde bile Büyük Ova İmar Planı yazıyor. Bilmiyorum kaç yılında yapılmış. Bornova’da, Bayraklı’da belki hatırlıyorsunuzdur. Bugün gökdelenlerin olduğu yerler geçmişte tarlaydı. Yarını düşünmeden gerçekleşmiş hızlı bir kentleşme var. Şimdi bizim hep beraber, yarını düşünen insanlar olarak sudan başlayarak bütün çevre, insanı ilgilendiren her şeyi, içinde yaşadığımız doğayı nasıl yarınlara, çocuklarımıza aktarabiliriz diye düşünmemiz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir