Tarım arazileri üzerinde inşaata devam ediyorlar

Uzmanlar daha artçı depremler sürerken inşaatlara başlamak hata dese de TOKİ inşaatlara başladı. Dünyadaki ilk üç gen havuzundan biri olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ait ceviz gen havuzuna konut yapılmaya başlanması, hükümetin bu noktadaki plansız ve bilinçsiz yaklaşımının yeni bir örneği oldu.

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrasında depremzede yurttaşların güvenli ve sağlıklı barınma hakkı acil olarak giderilmek zorundayken, Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’tan tarım arazisi üzerinde TOKİ inşaatı haberleri geliyor. Uzmanlar inşaat için tarım alanlarından uzak durulması gerektiğini ısrarla söylüyor ve ekliyor, artçı depremler sürerken inşaata başlamak bir hata.

Ceviz gen havuzuna deprem konutu

Zemin etüdü gibi tetkikler yapılmadan deprem bölgelerinde inşaata başlanmaması gerektiğini söyleyen uzmanlara rağmen, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine ait eski ÇİTOSAN arazisi, ceviz-badem araştırma ve ıslah alanı, öğrenci ve çiftçi uygulama alanı olarak kullanılan, Dulkadiroğlu ilçesi Ağyar mevkiinde (Akyar Mahallesi) bulunan KSÜ Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEKAMER) toplu konut alanı olarak belirlendi.

Belirlenen alanın aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ceviz gen havuzu olması kaygı doğururken, üniversite rektörlüğü de inşaatı, inşaatın başlayacağı gün öğrenmiş. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden yapılan 6 Mart tarihli açıklamaya göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kendilerine gen havuzuna dokunmayacakları ve diğer alanlara konut yapılabileceği bilgisini aktarmış.

soL Haber’in İrem Yıldırım imzalı haberinde bakanlığın yapılaşma öncesinde Ziraat Mühendisleri Odası’ndan rapor dahi istenmediği belirtilirken, soL’a konuşan Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Tayfun Özkaya “Mesele halloldu’ gibi bir mesaj vermeye çalışmış üniversite yönetimi. ‘Biz bunları kurtardık’ gibi bir açıklama da var fakat gösterilen alanda ağaçların olduğu çok bariz. Bizzat rektörün de haberi olmadan başlayan bir süreç. Araziye girilip inşaat çalışması başladığında üniversite yöneticilerinin haberi yoktu. Deprem konutu yapmak için belirlenen alanda sadece 2-6 yaş arası ağaçlar değil, 25 yıllık ceviz ağaçları, zeytin ağaçları talan edildi.” diyor.

Gazeteci Ali Ekber Yıldırım’ın konuştuğu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz gen merkezinin dünyada 3 önemli merkezden biri olduğunu söylüyor. Türkiye’nin ilk ve tek ıslah araştırma çalışmaları burada devam ediyor ve toplam alanı 400 dönüm olan merkezin 135 dönümüne konut yapılacak.

Zemin etüdü sonucu bilinmiyor

SEKAMER’de yapılaşmaya açılan alanın kumlu ve çakıllı bir arazi olduğu ve yanından dere geçtiği belirtiliyor. Yetkililer, zemin etüdü yapılıp, yapılmadığını ileride dere yatağının tehdit oluşturup, oluşturmayacağını bilmediklerini söylüyor. Aynı zamanda çok acil olarak inşaatın başlamış olmasının zemin edütü yapılmamış olması ihtimalini arttığını da düşünüyorlar.

Adıyaman – Örenli TOKİ deprem konutları alanı

Adıyaman’da da tarım arazisine TOKİ

Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 1 yıl içinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandıracaklarının “müjdesini verdi”. Toplantıda 405 bin afet konutunun yapımına başlandığı bilgisi verilirken, 9 Mart tarihinde Adıyaman Belediyesi resmi Twitter hesabından tarım arazisi üzerinde başlayan Örenli TOKİ evlerini paylaşmış, tepkiler üzerine de mesajını silmişti.

Kamuoyunda tarım arazisi üzerindeki inşaat çalışmaları tepki toplamıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Twitter hesabından konutların tarım arazisine inşa ediliyor iddiasının gerçek dışı olduğunu ve söz konusu arazinin birinci derece tarım alanı vasfı olmadığını ayrıca zemin etüt çalışmalarının yapıldığını paylaştı.

Antakya’da ekili tarlaya konteyner kent

Antakya ilçesindeki Güzelbahçe’de köylüler ekili tarım arazilerinin üstüne Emlak Konut talimatıyla konteyner kent kurulacağı gerekçesiyle beton döküldüğünü söylemiş, çiftçilerin aktarımlarını da gazeteci Bahadır Özgür Twitter hesabından duyurmuştu.

Antakya-Güzelbahçe

Kararname ile itiraz hükümleri geçersiz

24 Şubat tarihinde yayımlanan OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre geçici veya kesin iskan alanları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hiçbir mercinin onayı ve görüşü olmadan resen belirlenebiliyor. Mera Kanunu ile Orman Kanunu’nun ek 16’ncı maddesinde belirtilen alanlarda vasıf değişikliğine gidilerek imara açılabiliyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir