İngiltere’de yerli olmayan bitkiler, yerli bitkileri geçti

Britanya ve İrlanda Botanik Derneği (BSBI) yaklaşık 9 bin botanikçi ile birlikte yirmi yıl çalıştı ve sonuç: yerli olmayan bitkiler, yerli bitkileri geçti. Bu durum yerli bitkilere bağımlı böcekler, kuşlar dâhil diğer türler için tehlike arz ediyor.

Britanya ve İrlanda Botanik Derneği’nden (Botanical Society of Britain and Ireland – BSBI) binlerce botanikçi son yirmi yılını Britanya ve İrlanda florasındaki değişimler hakkında bilgi toplayarak geçirdi. BSBI araştırma sonuçlarını Bitki Atlası 2020’de (Plant Atlas 2020) açıkladı. 1950’li yıllardan bu yana tarımsal faaliyetlerdeki artış ve iklim değişikliği yerli bitkiler üzerinde yıkıcı etki doğuruyor.

Bitki Atlası 2020 adı verilen araştırma Britanya ve İrlanda Botanik Derneği tarafından Birleşik Krallık ve İrlanda’nın %99’undaki sahaları araştıran yaklaşık 9 bin botanikçi gönüllünün yardımıyla yürütüldü. Yaklaşık 30 milyon kayıt içerisinden botanikçiler, 1.692’si Britanya’ya özgü ve 1.753’ü yerli olmayan tür olmak üzere 3.495 flora türü kaydetti. İrlanda’da da 952’si yerli olmak üzere 1.939 flora türü kaydedildi.

Yerli türün %53’ü azaldı

Araştırma Britanya, Galler ve İskoçya’da yerli türlerin %53’ünün azaldığını, İrlanda’da da ise yerli flora türlerinin %56’sının yayılımında, miktarında veya her ikisinde de azalma olduğunu belirtiyor. Botanikçiler İrlanda’da çoğu yerli olmayan 1.939 bitki türü kaydetti.

Araştırma sonucunda funda, çan çiçeği gibi yerli bitkilerin %53’ünün tarımsal faaliyetlerin artması ve iklim değişikliği gibi insan etkileri nedeniyle azaldığı vurgulanıyor. Azotlu gübreleme, habitat bozulması, otlatma baskısındaki değişiklikler gibi sebeplerden ötürü çoğu yerli tür ve arkeofit bitkiler azalıyor.

Ekosistem için etkisi büyük

Yerli olmayan bitkilerin artık doğadaki yerli bitkilerin sayısının geçmesi bölge için yerli bitkilere bağımlı böcekler, yarasalar, kuşlar ve diğer türler için de büyük sonuçlar doğuruyor.

Araştırmada yerli olmayan türlerin çoğunun zararsız olduğu belirtilse de Kuzey Amerika’ya özgü Sitka Ladini gibi bazı türlerin istilacı hale gelerek ekosistem işlevini bozduğu ve yerli türleri geride bıraktığı belirtiliyor. Sitka Ladininin yayılması, turbalıkların karbon tutma kabiliyetini de engelliyor.

‘Sürdürülebilir bir yönetim’

Derneğin bilim başkanı ve aynı zamanda Bitki Atlası 2020’nin ortak yazarı Kevin Walker yaptığı açıklamada bu durumu tersine çevirmek için yapabileceklerimizin olduğunu ama en önemlisinin bitkilere yönelik korumayı arttırmak ve yaşam alanlarını genişletmek olduğunu söylüyor. Kevin Walker ayrıca gıda ve barınma için bitkilere bel bağlayan türlerin gelişebilmesi için de toprağımızın, suyumuzun daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamamız gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir