Muğla’da çimento fabrikasına karşı nöbet tutan köylülere gözaltı

Entegre çimento fabrikasına karşı 3 Nisan’da yaşam nöbeti başlatan köylülere bugün sahur yemeği sırasında jandarma müdahale etti ve 11 kişi gözaltına alındı. Her türlü baskıya rağmen Deştin köylüleri, Deştin Çayı özgür akacak diyor.

Muğla merkez ilçesi Menteşe’nin Bayır mahallesinde Bayır Baraj yolu üzerinde, entegre çimento fabrikasının kurulmasına karşı kurulan direniş çadırı sabahın erken saatlerinde jandarma baskınına uğradı. Sabah 04:30 sularında köylülerin sahur yemeği yedikleri esnada gerçekleştirilen baskında aralarında 15 ve 17 yaşında iki gencin de bulunduğu 4’ü kadın toplam 11 kişi darp edilerek, gözaltına alındı.

Kamyonlar “başarıyla” yoldan geçirildi

Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi tarafından gözaltılarla ilgili bir açıklama gerçekleştirildi. Yapılan açıklama ise şöyle:

Muğla merkez ilçesi Menteşe’nin Bayır mahallesinde Bayır Baraj yolu üzerinde kurulmuş olan direniş çadırımız sabah erken saatlerinde jandarma tarafından baskına uğramış ve 11 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Sabah 04:30 sıralarında köylüler sahur yemeğini yerken yapılan baskında 4’ü kadın, biri 17 diğeri 15 yaşında iki genç kardeşimizle birlikte 7 erkek arkadaşımız baskında darp edilmiş, yerlerde sürüklenerek göz altına alınmış ve çimentocu şirketin bir haftadır direniş nedeniyle yoldan geçiremediği TIR’ları jandarma ve şirketin ortak operasyonuyla  “başarıyla” yoldan geçirilmiştir. 10’u Deştin köylüsü, 1’i Menteşe Belediye Meclis üyesi olan arkadaşlarımızın tek suçu yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniş çadırında nöbet tutmaktır.

Şirketi durdurmanın tek yolu gelen tırları durdurmaktan geçiyordu, köylüler de bunu yaptı.

Deştin köylüleri çimentocu firmaya 2006 yılından bu yana direnmektedir. Çimentocu şirketin ÇED raporu 2015 yılında, imar planları da 2017 yılında mahkeme kararıyla iptal ettirilmişti. Çimentocu firma bu davalar sürerken ikinci bir firma kurarak aynı yer için ikinci bir ÇED raporu hazırlatmış ve 2014 yılında halktan gizleyerek ÇED oluru almıştır. 2020 yılında Kent Çimento’ya satılan Muğla Çimento bu sahte ÇED raporununu kullanarak imar planlarını onaylatmış, Menteşe Belediyesi’nden de yapı ruhsat belgesini almıştır. Bu sahte ÇED raporu ve belediye ruhsatına dayanarak 2022 yılında inşaata başlayan çimentocu firmaya karşı 27 Ocak 2022 yılında Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve Deştin köylüleri tarafından ÇED ve ruhsat iptal davaları açılmıştır. Davalar sürerken mahkemenin yürütmeyi durdurma vermemesini fırsat bilen Çimentocu şirket yıkım projesini bitirmek için var gücüyle çalışmaktadır. Fabrika alanında bir tane ağaç bırakmayan ve inşaata devam eden şirket fabrika makine ekipmanını da TIR’larla getirmektedir. Mahkeme sonucunu beklemeden, büyük bir fırsatçılıkla yıkım projesine devam eden şirketi durdurmanın tek yolu gelen tırları durdurmaktan geçiyordu, köylüler de bunu yaptı.

3 nisan pazartesi günü saat 15:00’te Bayır’da daha önceden kurulmuş direniş çadırı önündeki yolda çimentocu firmanın makine ekipmanlarını taşıyan TIR’lar durduruldu. 5 gündür gece gündüz nöbetlerle süren engelleme bugün sabah yapılan müdahale ile dağıtılmış oldu.

Şimdilik çimentocu şirket kazanmış gibi görünebilir ama bu mücadele bitmedi. Çimentocu şirket Muğla’dan kovulana kadar mücadelemiz sürecek. Tırları geçirmiş olabilirler ama o baca tütmeyecek.

Çimentocular topraklarımızı işgal edemeyecek!

Deştin çayı özgür akacak!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir