27. Taraflar Konferansı Üst Düzey Bakanlar Zirvesi’nde Türkiye adına konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Türkiye olarak 2030 yılı için %21 olarak açıkladığımız artıştan azaltım hedefimizi %41’e yükseltiyoruz.” dedi.
Bakan Murat Kurum COP27 iklim zirvesindeki 15 Kasım tarihli konuşmasında, “Bugün bir araya gelmemizin temel sebebi iklim değişikliği ile mücadele ve 1,5 °C hedefini erişilebilir kılmaktır. Paris Anlaşmasını uygulamak artık bir tercih değil, tüm ülkeler için bir zaruriyettir. İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir referans olacak Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanını katılımcı, şeffaf ve bilimsel bir anlayışla hazırladık. Ekonomi genelinde yedi emisyon azaltım sektörünü ve uyum bileşenini içeren belgemizi 2053 net sıfır emisyon hedefimize uygun olarak güncelledik. Bu kapsamda, 2030 yılı için %21 olarak açıkladığımız artıştan azaltım hedefimizi %41’e yükseltiyoruz. Ülke olarak 2030 yılı için yaklaşık 500 milyon ton emisyon azaltımı yapmış olacağız. En geç 2038 yılında da emisyonlarımızı tepe noktasına ulaştıracak ve net sıfır emisyon hedefimize güçlü politikalarımızla ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.
2030 yılına kadar %30’dan fazla artış
Climate Action Network (CAN) Europe (İklim Eylem Ağı) ise yaptığı açıklamada, bu yeni senaryo ile Türkiye’nin bugünkü sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %30’dan fazla arttırması anlamına geliyor dedi. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan sera gazı emisyon azaltım hedefinin yetersiz ve kısmen hatalı olduğunu düşünen CAN Europe, yeni iklim hedefinin 2038 yılına kadar tehlikeli sera gazı emisyonlarını azaltmak yerine arttırmayı öngördüğünü ve 2021 yılında açıklanan 2053 net sıfır emisyon hedefini geciktirdiğini belirtiyor.
Türkiye’nin güncellenmiş iklim hedefini BBC Türkçe’ye değerlendiren Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Kıdemli Uzmanı ve İklim Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin ise “Türkiye’nin emisyonu 700’ün üzerine, belki 800 milyon tona kadar çıkacak ve 2038 yılından sonra sadece 15 yıl içinde sıfıra düşmesi beklenecek. Bu tabii ki imkansız bir şey” diyor.
COP27 ve daha fazlası için tıklayınız.
Bir cevap yazın