Yasaklanan Kazdağı Ekofest’e şimdi de soruşturma baskısı

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin 2014 yılından bu yana düzenlediği Kazdağı Ekofest bu yıl ikinci defa orman yangını riski gerekçesiyle engellendi. Pandemi döneminde iki yıl gerçekleştirilemeyen festival, geçtiğimiz yıl da Temmuz ayında “orman yangınları açısından risk oluşturabilir” denilerek yasaklanmıştı. Festival bu yıl bu kaygıyla Haziran ayına çekilmesine rağmen yine aynı gerekçeyle yapılamıyor.

Dernek festival için önce Edremit Darıdere Tabiat Parkında yapmak için başvurmuş, alınan izin son anda iptal edilince bu kez Bayramiç Hacıkayyum Yeşil Park için başvuru yapmıştı. Yeşil Park için alınan iznin de son anda iptal edilmesi üzerine, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği dün Bayramiç Kaymakamlığı önünde bir basın açıklaması yaparak verilen kararı protesto etmişti.

Dernek adına açıklama yapan Süheyla Doğan “Ekofestival Darıdere’den sonra bu kez de Bayramiç’te yasaklandı. Ortalığı sellerin götürdüğü yağmurlu Haziran günlerinde sözüm ona yangın tehlikesiyle bir araya gelmemiz engellendi. Geçen sene de aynı gerekçe ileri sürülmüştü. Biz nedenin orman yangını olmadığını biliyoruz. Bu yasaklama, son yıllardaki yaşam alanlarımıza ve haklarımıza yönelik müdahalelerin bir parçasıdır” ifadelerini kullanmıştı.

 

Yasaklamadan sonra bugün de soruşturma

Ekofestival’in yasaklanması üzerine yapılan basın açıklamasından dolayı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne bugün de soruşturma başlatıldı. Bayramiç Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında dernek başkanı Süheyla Doğan ifadeye çağrıldı.

Dernek bugün bir açıklama yaparak, baskılara karşı anayasal haklarını kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir