Vegan lor, sürk ve tulum peyniri

Bu üç tarifin güzel yanı, birbirlerini tamamlamaları. Önemli nokta, bademleri, bir gece önce su dolu kavanozun içerisinde buzdolabında saklamak. İsteğe göre suda beklettikten sonra kabuklarını soyabilirsiniz. Bunun için, bademleri süzdükten sonra üzerlerine kaynar su döküp ılıyana kadar bekletmelisiniz, kolayca soyulacaklar. Lor peyniri, klasik lor peynirinin badem sütlü versiyonu, bilenler hatırlayacak.

Lor peyniri:

– 2 su bardağı çiğ badem, (suyun içindeki bademlerin suyunu süzüp, tekrar temiz sudan geçirip kurulayın)
– 4 su bardağı su
– 1 yemek kaşığı tuz
– süzmek için tülbent
– blender
– 4 yemek kaşığı limon suyu

Bademleri suyla beraber iyice blenderdan geçirin. Sonra yayvan bir tencerenin içinde tülbente alarak yumuşak hareketlerle (tülbent yırtılmasın diye) iyice süzün. Süzdüğümüz sıvı badem sütümüz, birinci peynirimizi bu sütle yapacağız. Posayı ayırın (diğer peynirleri posalarla yapacağız). Tuzu ekleyip, tencerenin altını açın, sürekli karıştırarak serçe parmağı yakacak sıcaklığa getirin, kaynamasına izin vermeyin. Altını kapatıp limon suyunu her tarafa dağılacak şekilde dökün. Kaşıkla yavaşça limonu her yere ulaştırın – en fazla bir dakika sürecek bu işlem, fazla karıştırmamak gerekiyor. Soğuyana kadar dinlensin. Ardından bir tencerenin üzerine bir elek, onun üzerine temiz ve kuru bir tülbent koyup hazırlayın. Sütü yavaşça tülbente dökün. Hepsini dökünce yavaşça ağzını burun. Süzülmesi birkaç saat alacak. Kendi kendine süzülsün, ara ara kontrol edip süzüldükçe burmaya devam edin. Altta toplanan suyu dökün. Veya tuzlu su seven çiçeğiniz varsa onlara da dökebilirsiniz. Peynir iyice süzülünce üzerine ağırlık koyabilirsiniz. Etrafına poşet geçirip buzdolabında böylece bekletin, süzülmeye devam etsin. Ertesi gün yiyebilirsiniz.

Sürk peyniri ve tulum peyniri

İki peynirin ana malzemeleri
– Badem posası
– sarımsak
– tuz
– limon suyu
– öğütülmüş keten tohumu
– zeytinyağı
Ayrıca sürk peyniri için pul biber, biber salçası, zahter veya normal kekik. Tulum için ise çörekotu ve karabiber.

Lor yaparken ayırdığınız posayı iki ayrı kaba bölüştürün, içlerine damak zevkinize göre her peynirin baharatından koyun. Birer tatlıkaşığı keten tohumu, birer tatlı kaşığı limon suyu, zeytinyağı ve yarımşar sarımsağı ve tuzu ekleyin. İyice yoğurun. Sürk peynirine elinizle sıkarak yumurta şekli, tulum peynirine daire şekli verin. Tadına bakıp gerekirse malzemelerden ekleyin. 180 derece ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

instagram.com/oburvegan