Danıştay zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına hükmetti

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen), Danıştay tarafından oluşturulan müşterek heyetin Zeytincilik Kanunu uyarınca zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına hükmettiğini duyurdu.

Zeytinlikler kazandı!

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapılmasına yönelik yönetmelik değişikliğine, Çiftçi-Sen tarafından dava açılmıştı. Açılan davada, Danıştay 8. Dairesi, Zeytincilik Kanunu’na aykırı olarak, yönetmelikle zeytinlik alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasına izin verilmeyeceğini belirterek, ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştu. Davalı Bakanlık tarafından dosyaya Danıştay’da itiraz edilmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İtiraz sonrasında da, yargılamanın hem Danıştay 8. Dairesi hem de Danıştay 10. Dairesinden oluşan müşterek bir heyetle karara bağlanması gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararını kaldırmıştı. Bu karar ardından, Danıştay tarafından müşterek bir heyet oluşturuldu. Oluşturulan müşterek heyet verdiği kararda, Zeytincilik Kanunu uyarınca zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına hükmetti. Bu karar Çiftçi-Sen’e 9 Kasım’da tebliğ edildi.

Sendika bu tebliği, “Çiftçilerimizi, ülkenin içinden geçtiği ekonomik ve sosyal koşullar içinde korumak için hukuki yolları etkili bir biçimde kullanan sendikamızın elde ettiği bu başarı diğer dosyalar için de emsal olacaktır. Bu kapsamda da mahkemelerin, hakların güvencesi olması için açtığımız davayı ve ilgili yargı kararını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Şimdilik kazanan zeytincimiz ve zeytinlik alanlar oldu.” diyerek duyurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir